Vasküler Lezyonlar

    Travmalardan sonra meydana gelen komplikasyonların başında vasküler lezyonlar gelir. Damarların yırtılması ile muhtelif mesafelere kan toplanarak kafa içi basıncı artar. Vasküler lezyonlar 5 grupta incelenir. Bunlar;

Epidural Hematom
    Daima arteria meningika medianın yırtılarak kanın dura ile kemik arasına birikmesi ile meydana gelir. Kanama durayı kemikten ayırarak çoğunlukla temporal bölgede toplanır. Torcular Herophilinin yırtılmasıyla posterior
fossada da toplanabilir. Epidural hematom her zaman çok taraflıdır ve travma tarafında görülür. Extradural mesafenin rezorpsiyon kabiliyeti olmadığından ameliyatla çıkarılmadıkça küçülmezler. Bu durum her zaman mortalite ile sonuçlanır.

Subdural Hematom              
    Kanın dura ile araknoid arasındaki mesafeye toplanmasına subdural hematom denir. Subdural hematom çoğ zaman venoz orijinli olup subdural mesafedeki küçük köprü venlerinin yırtılması ile meydana gelir. Araknoid membranda yırtık olursa bu mesafeye likörde karışabilir. Biriken sıvının çoğunluğunu likor teşkil ederse buna subdural higroma denir. Hematom daima frontal ve pariatal lobun konveks yüzünden toplanır. Nadiren posterior fossada toplanabilir. Vakaların % 25-30 unda iki taraflıdır. Subdural hematom travmanın şiddetine göre %1 - %10 oranında meydana çıkar. Alkoliklerde damarların frajil olması sebebiyle daha sık görülür. Travma ile klinik semptomların ortaya çıkışı arasındaki zaman intervaline göre subdural hematomlar akut ve kronik olmak üzere iki kısma ayrılırlar. Hematom durdukça etrafında bir membran teşekkül eder. Daha uzun süre kalırlarsa kireçlenebilirler.

İntraserebral Hematom
    Kafa travmalarında intraserebral kanama haliyle küçük ve multipldir. Zedelenmiş beyin civarında olur fakat yaralanan kısmın uzaklarında da görülebilir. Nadiren soliter olurlar, büyük oldukları zaman cerrahi olarak boşaltılmaları gerekmektedir.

Arterio - Venoz Anevrizma
    Oluşunda en başta gelen sebep kafa travmalarıdır. Genellikle internal karotit arterin kavernöz sinüs içindeki kısmının mermi veya sfenoid kemik kırılarında bir kemik sipikülü tarafından yırtılması ile meydana gelir. Travmadan hemen sonra hasta nabızla sekron olarak bir üfürüm duyar ve hastada pulse eden exoftalmus teşekkül eder. Bunun yanı sıra kranial sinir paralizileri de görülebilir.

Serebral Arter Trombozları

    Bilhassa arteriosklerotik kişilerde meydana gelebilir. Venoz sinuslerin trombozlan çökme kırıkları ve parçalı kırıklarda görülebillir, intrakranial basıncın süratle artmasına sebep olurlar.