Kafa TravmalarınınTürlerinin Teşhisi

Kafa Travması Geçirmiş Bir Hastada Lezyonun Derecesi
    Kafa travması geçirmiş bir hastada lezyonun derecesini ödem, kanama vs. gibi komplikasyonların mevcudiyetini sistematik bir muayene ile elde edilen klinik bulgularla teşhis etmek her zaman mümkün değildir. Laboratuvar bulgularının yardımına daima gerek duyulmalıdır. Lomber ponksionun akut kafa travmalarında teşhis bakımından kıymeti az olup çogu zaman tehlikelidir. Kafa travmalarında eskiden rutin olarak yapılmakta olan ponksiyon lomber şimdi ancak önemli durumlarda yapılmaktadır. Kafa travmalarında likor serebrospinalis genellikle kanlı olup basıncı da yüksektir. Bunu ponksiyon yapmadan tahmin etmek mümkündür. Basıncı azaltmak için likor almak tehlikelidir zira, önceden bahsedilmiş olduğu gibi serebellum tonsillerinin herniasyonu meydana gelebilir, bu da gayet tehlikeli bir durumdur. Ponksiyon lomber kafa travması olup olmadığı şüphesi bulunan hastalarda yapılır ve ponksiyon lomber yatar vaziyette ince bir iğne ile yapılmalıdır. Daima 1-2 cc. den fazla mayi alınmalıdır.

Kraniogram 
    Çok kıymetli bir laboratuvar muayenesidir. Kranial fraktürün bir hastada görülmesi travmanın ciddi olduğunu gösterir, ayrıca fraktürün şklininde teşhis ve tedavi yönünden ehemmiyeti vardir. Çökme kırığı direkt beyine basınç yaptığı için 3 mm. den fazla çökmeler cerrahi müdahaleyi gerektirir. Motor korteks üzerindeki çökme kırıkları haliyle daha önemlidirler, motor korteks üzerindeki minumum çökmeler ileri epilepsi yapabileceği düşüncesiyle daima düzeltilmelidirler. Linear kırıklar bir arter veya sinüsü katediyorsa epidural hematom akla getirmelidir. Kafa kaidesi kırıklarını radyolojik olarak görmek gayet zordur, eğer bir hastanın kulağından veya burnundan kan ve likor geliyorsa kaide kırığı düşünülmelidir. Mastoid üzerindeki ekimoz (Battle işareti) kafa kaidesinde ve mastoide uzanan bir fraktürü düşündürür. Orbital ekimoz ise kaide kırığının öne doğru uzadığının işaretidir.

Anjiyografi
    Kafa travmalarında çok kıymetli bir teşhis vasıtasıdır. Subdural, epidural, intraserebral hematomların teşhisinde bize kesin bilgi verir. EEG de bütün kafa travmalarında serebral korteksin elektrik aktivitesinde bir azalma görülür. Hasta iyileşince normale döner. Korteksteki fokal bir lezyon EEG de yavaş dalga ve diken aktivitesi şeklinde görülür ve travmadan sonra haftalar ve aylarca devam eder.

Eko-ensefalogram
    Uygulaması kolay ve çabuk netice veren bilhassa hematomlarda orta hat strüktürünün deviasyonu göstermesi bakımından çok faydalıdır.

Ponomo Ensefalografi ve Ventrikülografi
    Kronik ve komplike vakalarda kullanılabilir. Akut kafa travmalarında yeri yoktur.

Radioktaif Beyin Sintrigrafisi
    Acil olmayan ye anjiyografiyi tolere edemiyecek hastalarda kullanılır.