Kafa Travmalarının Türleri

Epilepsi
    Kafa travmalarının geç komplikasyonlarının en başında post travmatik epilepsiler gelir. Travmadan hemen sonra epilepsi pek sık görülmez. Nadir olarak akut beyin yaralanması veya veya hematoma bağlı olarak görülebilir. Genel olarak posttravmatik epilepsi travmadan 6 ile 18 ay sonra görülür. Bütün kafa travmalarında posttravmatik epilepsi ensidansi %2,5 kadardır. Haliyle ciddi travmalarda bu nisbet basit travmalara nazaran daha yüksektir. Bilhassa penetre yaralanmalarda beyin zarları ve beyinin yaralandığı, serebro meningeal nedbe dokusu gerçekleştiği vakalarda bu oran % 50 ye kadar çıkar. Bu tip yaralanmalardan sonra ameliyatta iyi bir debridman yapılarak nekrotik doku ve yabancı cisimlerin çıkarıldığı, duranın dikildiği vakalarda epilepsi vakalarda epilepsi ensidansı büyük olçüde azaltılmış olur. Ciddi travma geçirmiş hastalarda EEG deki bozukluk oranına göre bir iki sene süre ile koruyucu antiepileptik ilaç vermek gerekmektedir.

Mental Semtomlar
    Ciddi kafa travmalarından sonra sık olarak hastada geçici mental bozukluklar, kişilik değişiklikleri görülebilir. Bunların büyük çoğunlğu düzelir. Yaşlı ve arteriosklerotik hastalarda hafıza zayıflığı ve şahsiyet değişiklikleri devamlı olarak kalabilir.

Postravmatik Sendrom
    Travmanın şiddetiyle direkt ilgisi olmayıp baş dönmesi, huzursuzluk, uykusuzluk, ruhi depresyon gibi semptomlarla karakterize bir durumdur. Kafa travmalarından sonra    % 35-40 oranında görülen bu şikayetler bir kaç hafta ile bir kaç ay devam edebilir. Bu sendrom daha ziyade beyin sarsıntısı geçirmiş sosyal problemleri olan norotik kişilerde olur. Semptomatik tedavi ve psikoterapi ile düzelirler.