Beyin Travmalarının Nedenleri (PATOLOJİ)

Kranioserebral travmalar deyince saçlı deri, kemik, menenjler ve beyin lezyonları akla gelir. Saçlı deri ve kemiğin lezyonlan sekonder olarak beyinde meydana getirecekleri lezyonlar bakımından önem kazanırlar. Bilhassa komplike kranial fraktürlerde bu nokta çok mühimdir. Ayrıca fraktür
olmadan saçlı deri infeksiyonu diploik venler yoluyla intrakranial
sütrüktüre intikal edebileceği gibi daha ziyade osteomiyelit ve epidural abselerde yapabilirler. Kemikteki fraktürler şu bakımdan önem kazanırlar.

  1. Beyine enfeksiyonun girmesi için bir yol açarlar
  2. Depresyon fraktürleri altındaki beyin zarlarını, beyini yaralayabilirler ve beyine kompresyon yaparlar 
  3. A. Meningica media veya dallarını çaprazlayan bir fraktür muhtemel bir epidural hematomun sebebi olabileceğinden önemlidirler. Beyin zarlarının bilhassa duranın yırtılması, os petroza veya nazal sinuslerin fraktürleri ile beraber olduğu zaman ehemmiyet kazanırlar
    Bu durumda serebrospinal sıvı burun (Rhinorrhe) ve kulaktan (Otorrhea) dışarıya akarak çok tehlikeli bir enfeksiyonun giriş yolunu meydana getirirler. Komplike depresyon fraktürleri dural sinüsleri yırtabileceği gibi sadece linear bir fraktür lateral sinüsü yaralayarak veya A. meningica media'nın kendisini yahut dallarının yırtılmasına sebep olarak epidural hematomlara araclılık edebilirler.
    Beyinin bizzat kendi travmalarına gelince bunlar daha komplike olup beyin travmaları için kullanılan bazı deneyimleri gözden geçirmek gerekir. Travmalardan hemen sonra kısa bir süre için şuur kaybı ile karakterize duruma commosyo serebri (Concussion) veya beyin sarsıntısı denir. Bunun klinik bir semptom yahut patalojik bir teşhis olduğu halen münakaşalıdır. Bazılarına göre komosyo serebri beynin geçiçi şuur kaybı yapan reversible bir travmasıdır, patolojik bir lezyon yoktur. Kafa travmaları üzerinde çeşitli çalışmalar yapmış olan GURDJIAN kommosyo serebrinin beyin sapındaki fonksiyon bozukluğundan ileri geldiğini söylemektedir. CHASON, GROAT ve SIMMONS çalışmaları sırasında beyin sapının bazı bölgelerinde patolojik değişiklikler bulmuşlardır. Kommosyoda kafa içi basıncı geçici olarak artar, sarsıntının şiddetine göre hastada uzun veya kısa süre travmadan öncesine ait bir şey hatırlayamama hali görülür. Retrograt Amnezi Serebral Kontüzyon ve laserasyon terimleri arasında kat'i bir sınır yok ise de kontüzyon denince yinde yaygın olarak sıyrıklar ve ezikler olduğu anlaşılır. Doku veya vasküler sistem yırtılmamıştır fakat kapiller staz meydana gelmiş likor absorbsiyonu azalmış ve ödem meydana gelmiştir. Yer yer petesiyal kanamalar görülebilir, hücredeki değişiklikler kısmen irreversibldir. Laserasyonda ise, lezyon daha ziyade lokal olup biraz daha ciddidir. Damarlar yırtılmış, beyin dokusunun bütünlüğü bozulmuştur. Beyin dokusu içinde kanamada mevcuttur. Kanama subaraknoid mesafeye çıkabilir. Burada sinir dokusu lezyonu irreversibldir ve daima glial nedbeleşme ile iyileşir. Kontüzyon ve laserasyonda lezyonun yerine ve derinliğine göre hastada klinik belirti görülür. Travma esnasında maksimum sinir lezyonu meydana gelir, hastanın progressif olarak kötüye doğru gitmesi, devam eden bir kanamanın olduğu anlamına gelir. Tabii her travmadan sonra bir miktar beyin ödeminin olacağını da göz önüne almak gerekir. Kanamalar intra serebral, subaraknoid, subdural veya epidural olabilirler. Bunlardan komplikasyonlar kısmında data detaylı bahsedilmiştir.