Kafa Travmalarında Enfeksiyonlar

Extradural ve Subdural Enfeksiyon
    Kafa travmalarından sonra bilhassa açık kafa travmalanndan sonra muhtelif bölgelerde enfeksiyon görülebilir. Enfekte bir cild yarasından, osteomyelit ve epidural abse kolaylıkla gelişebilir. Bazen patojen mikroplar aynı yollarla subdural hematoma erişerek subdural abse oluşmasına sebep olabilirler. Bu durum ates, fokal epilepsi ve fokal norolojik bulgularla karakterize bir tablo meydana getirir.

Menenjit
    Kafa travmalarının çok çiddi bir komplikasyonu olup açık kafa travmalarında nazal sinüz veya orta kulağa uzanan linear fraktürlerde ve penetre yaralarda patojen mikroplann
içeriye girmesiyle meydana gelir. Menenjit travmadan 2-7 gün sonra meydana çikar. Bakterilerin girdiği fistül açık olduğu sürece menenjitler sık sık nüks ederler.
   
Intraserebral Abse
    Özellikle penetre kafa travmalarından sonra yabancı madde ve enfekte doku parçalarının beyin içerisine girmesiyle veya komplike kafa fraktürlerinde enfeksiyonun
direkt olarak beyine ulaşması ile meydana çıkarlar. Semptomlar genellikle travmadan bir kaç hafta sonra ortaya çıkar. Bazen de abse teşekkülü bir kaç ay sonra görülebilir.