Kafa Travmalarında Ortaya Çıkan Durumlar (KLİNİK TABLO)

    Şuurun değişik derecede bozulması kafa travmalarında en çok görülen semptomdur. Kısa süre için şuur kaybolup düzelmesi basit beyin sarsıntılarında görülür. Beyinde kanama,Beyinde kanama, ödem veya beyin dokusunda yaralanma olduğunda koma lezyonun siddetine göre uzayabilir. Şuur durumu hastanın durumunu
en iyi gösteren bir kriterdir, şuur durumunun tespiti ve sık sık takibi çok mühimdir. Hasta uyanık, yer ve zaman oriyantasyonu mevcutsa şuuru açık denir ve beyinde lezyon yok veya çok hafiftir. Böyle bir hastanın bir müddet sonra şuur bulanıklığı göstermesi, idrarını kaçırması veya komaya girmesi ödem veya kanamayı düşündürür. Yaralanma anından beri komada olan bir hastada ciddi bir beyin yaralanması ddüşünülür, prognozda çok vahimdir. Şuur bulanık denildiğinde, hastanın uyanık, fakat şaşkın ve oriyantasyonun bozuk olduğu, anlaşılır. Semikoma, hasta ağrılı tembihlere cevap verir fakat maksatlı hareketler mevcut değildir. Komada hiçbir stimülüse
cevap yoktur.
    Nabız, kan basıncı respirasyon ve ateş kıymetli kriterlerdir. Kan basıncının artması, nabzın ve respirasyonun yavaslaması, ateşin yükselmesi intrakranial basıncın arttığına delalet eder ve muhtemel bir hematomu düşündürür. Beyindeki major sirkülasyon devam ettiği müddetçe bu böyle devam eder. Hematom veya ödem sebebiyle meydana gelen kompresyon beyin sirkülasyonuna mani olacak kadar artarsa tansiyon arteriyel düşer, nabız şiddetlenir, respirasyon süratlenir ve irregüler olur, bu çok kötu bir işarettir bu durum ortaya çıkmadan müdahale şarttır. Cheynes - Stokes teneffüsü durumun ağır olduğunu gösteren bir işarettir.
    Baş ağrısı, baş dönmesi ve bulantı, kusma kafa travmalarının şiddetiyle paralel olmayarak çok sık görülür. Nörotik şahıslar ve arteriyosklerozlu hastalarda travmadan haftalar sonra da devam edebilir. Buna posttravmatik sendrom denir.
    Baş ağrısı, baş dönmesi ve bulantı, kusma kafa travmalarının şiddetiyle paralel olmayarak çok sık görülür. Nörotik şahıslar ve arteriyosklerozlu hastalarda travmadan haftalar sonra da devam edebilir. Buna posttravmatik sendrom denir.
    Baş ağrısı ve kusma genellikle intrakranial basıncın arttığını işaret eder ve daima ciddiye alınması gerekir.
    Kranial sinirlerin durumu bize çok önemli bilgiler verir. Travmadan hemen sonra mevcut olmadığı halde sonradan ortaya çıkan bir sinir paralizisi bir hematomu düşündürebilir. Sinir bulgularını ayn ayrı incelemekte fayda vardır.